Diagnosztika

Keleti és nyugati típusok járműdiagnosztikájára alkalmas műszerrel szerviznullázás, motor, ABS, légzsák és egyéb egységek diagnosztikája, befecskendezők és egyéb alkatrészek kódolása, alapbeállítása, elszennyeződött részecskeszűrő kényszerregenerálása. A ma használatban lévő korszerű autók diagnosztikája nagyon bonyolult feladat. Egy-egy apróbb hiba is komoly hibakeresési rutint és tapasztalatot kíván. Szélsőséges esetben nem ritka, hogy több tíz óra is rámegy egy hiba megállapítására.

Az autó diagnosztikai vizsgálatot minden esetben hibakód olvasással kezdjük. Az erre alkalmas autódiagnosztikai eszközt a gépkocsihoz csatlakoztatjuk, és a hibakódokat lekérdezzük. Ezek a hibakódok iránymutató jellegűek. A tévhitekkel ellentétben a gép nem javítja meg az autót csak irányt mutat a hiba keresését segítve. Tapasztalat és szaktudás nélkül költséges tévedésekbe eshetünk. A legfontosabb a hiba lokalizálása, hiszen nyilván senki sem szeretne találomra alkatrészeket cserélni. Ez sem a szerelőnek, sem az autó tulajdonosának nem jó.

Amennyiben a hibakódok nem árulnak el konkrét hibát, a diagnosztikai műszer segítségével élő adat kiolvasást végzünk, az adatokat kiértékeljük és ha ezzel a hibát behatároltuk a hibás alkatrészt cseréljük, az új alkatrészt adaptáljuk, azaz betanítjuk a számítógéppel.

Ha az élő adat olvasása nem vezet eredményre az autóval próbakört hajtunk végre minek során a diagnosztikai eszközzel vizsgáljuk az adatokat, vagy külső mérőeszközzel (nyomás, feszültségmérő, stb.) méréseket végzünk. Az adatokat ismét kiértékeljük. A hiba azonosítása után történik a gépjárműjavítás.

Az esetek többségében ennél tovább nem kell mennünk, hiszen a hibák többsége szerencsére ezen vizsgálatok elvégzése után már beazonosítható.

Azonban ha mégsem vezet eredményre az eddigi munkánk, akkor általában gépjármű mélydiagnosztikára van szükség. Ezekben a ritka esetekben egy kifejezetten autódiagnosztikára alkalmas oszcilloszkópot használunk. A kapcsolási rajzok segítségével az egyes szenzorok és vezérlő jelek külön-külön ábrázolhatók és vizsgálhatók. Ily módon minden hiba diagnosztizálható, azonban ez időigényes, ezáltal költséges feladat.

Amennyiben autója hibát jelez, világít a hibakód lámpa, vagy úgy érzi valami nincs rendben a motorral keressen minket bizalommal és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mihamarabb az ügy végére járjunk.